Bryston, de geschiedenis

De Brystongeschiedenis in het kort.

In 1962 ging Bryston van start als elektronica-onderneming. Naar verloop van tijd begaven de Canadezen zich in een markt, die hoofdzakelijk door Japanners en Amerikanen (Saul Marantz en Avery Fisher) gedomineerd werden. Maar hun ijver en grote inzet werd beloond. Bryston heeft naam gemaakt in de wereld van Hifi en studioapparatuur.

Er is een grove indeling te maken, van toen tot heden:
De eerste generatie Bryston (2B, 3B en 4B) eindversterkers werden gekenmerkt door hun Spartaanse opbouw en uiterlijk. Er was maar een kleur leverbaar en dat was zwart. De afmeting was steevast 19 inch. De opbouw was dubbel mono en iedere eindversterker had zijn eigen voeding met bloktrafo’s en krulsnoer. Ook was deze serie herkenbaar aan de chromen handgrepen en het witte aan en uitknopje. Verder was het echt schrikken bij het aan en uitzetten. Het plopte en knetterde of het een lieve lust was. Als de eindversterker eenmaal aan stond, dan deed hij zijn werk goed, want luidsprekers die moeilijk aan te sturen waren vonden in Bryston een maatje. Op de eerste 2B eindversterkers ontbreekt zelfs de aan en uitschakelaar! De eerste generatie 3B heeft dunne iele beugeltjes op het front, veelal verchroomd, maar in ’t zwart ben ik ze ook wel eens tegen gekomen.
In de oudere series is het typenummer altijd verwerkt in de letter B van Bryston.

Bryston 2B PRO.
Bryston 3B PRO.
Bryston 3B met zwarte handles.
Bryston 3B, uiteraard met bloktrafo’s.

De tweede generatie was nog steeds een tank, echter met zwarte handvatten en een heel wat muzikalere sound. Ruwweg voor 1989 zijn deze versterkers uitgevoerd met bloktrafo’s, na november 1989 hebben ze allemaal ringkerntrafo’s aan boord. Dan hebben we het over de derde generatie.

Bryston 3B.
Bryston 4B PRO, te herkennen aan de grote naamsvermelding.
Bryston 4B PRO met leds op het front.
Bryston 4B PRO met DB-leds en DC-Offset uitlezing.
Front Bryston 4B PRO met groene belettering.
Achterzijde Bryston 4B PRO met groene belettering.
Bryston 4B PRO met bloktrafo’s.

De derde/vierde generatie, de NPB/NRB (en Be en BRX), heeft standaard gebalanceerde ingangen. Het front heeft twee horizontale “groeven” en de ledjes staan nog steeds ver uiteen. De NPB heeft gladde beugel en de NRB gegroefd.
Daarnaast hebben deze modellen geen vaste stroomkabel meer!  Vanaf deze serie leveren de versterkers meer vermogen. De NPB-serie loopt eigenlijk qua specs naadloos over in de NRB-serie, waarbij de ledjes ook nog ver uit elkaar staan.

Dan is er ook een serie met de toevoeging 3Be, 4Be.
Uit dezelfde periode stamt m.i. ook de BRX-serie. Ik ben er tegen gekomen uit 1992 en 1994 met eveneens een bijna ST-front. Het bijna ST-front heeft de LED’s nog ver uiteen staan, zoals de NRB en de voorgaande series. Je kunt vanaf deze serie kiezen voor een 17″ of 19″ frontplaat.  De 19″ kom je echter ’t meest tegen.

Bryston 3B PRO, NPB-serie.
Bryston 4B, NPB-serie achterzijde.
Bryston 3B, NRB-serie in 19 inch uitvoering.
Bryston 4B, NRB-serie in 17 inch uitvoering.
Bryston 4Be PRO.
Bryston 4B, NRB-serie.

De vijfde generatie is de Bryston ST serie, voorzien van standaard gebalanceerd en cinch met lekkere grote luidsprekerterminals.  Vanaf deze serie kun je als eerste eigenaar ook de kleur van het front kiezen, zwart of zilver. De ST heeft een extraatje, je kunt ze, indien de aansluitingen aanwezig zijn, op afstand in en uitschakelen middels een aparte kabel.  
Lekker makkelijk voor de liefhebber, die de versterkers pal achter de luidsprekers heeft staan en dus halsbrekende toeren uit hoeft uit te halen als hij of zij lekker een poosje muziek gaat luisteren.  

Sommigen beweren dat de Bryston 14B ST de eerste versterker op SST-niveau is. 
Dit is niet juist.  De 14B SST heeft deels een andere voeding, andere trafo’s en meer vermogen aan boord.

Bryston 4B ST.
Bryston 4B ST in zilver uitvoering 19 inch. Tevens in 17 inch uitvoering uitgebracht.

De SST serie is de zesde generatie.  Hogere spanning, meer vermogen, betere specs enz. Verder is er een hoop variatie, want er is ook nog PRO-serie, een 70 serie, THX modellen, al dan niet met gebalanceerde ingangen en volumeregeling. Tegenwoordig zijn ook de nieuwe versies te leveren in PRO-uitvoering met gainregeling.  Daarnaast zijn er ook THX modellen leverbaar. In 2006 heeft de SST een uiterlijke verandering ondergaan die de naam C-serie heeft gekregen. De oude SST frontplaat is nu weggelegd voor de PRO-lijn, terwijl de C-serie bedoeld is voor de gewone consument.
Technische is alles hetzelfde gebleven, mits de type aanduiding overeenkomt. 

Bryston 14B SST, geen C-serie front. Toen deze serie een C-serie front kreeg, werd dit front alleen nog toegepast bij de PRO-serie.
Bryston 14B SST met C-serie front. Ook verkrijgbaar met 17 inch front.

Januari 2009: Officiële introductie SST²-serie. Dit is de zevende generatie.

De achtste generatie is de SST3-serie, de Cubed serie.

Bryston 4B Cubed in 17 inch uitvoering.
Bryston 28B Cubed in 19 inch uitvoering.

Bryston Catalogus Oktober 2019.