EHBAO*

Marcel en ik kennen elkaar al geruime tijd.  Ik heb hem voor het eerst ontmoet tijdens een van de luisterevenementen die ik organiseerde en van tijd tot tijd hebben we contact.  Omdat Marcel praktisch om de hoek woont, kwam hij een keer bij mij op luisterbezoek.  Uiteraard werd ik nadien uitgenodigd voor een tegenbezoek, waar ik graag gehoor aan gaf.  Omdat Marcel mij toevertrouwd had dat hij een laagprobleem had, toch maar even een setje miniluidsprekers meegenomen als verrassing.  Mocht er tijd voor zijn dan zouden we die ook even kunnen proberen.  En zo toog ik op een zaterdagmiddag naar Marcel. 
Onderstaand zijn reactie op het bezoek.

Hififreak,
Dank voor een erg gezellige en muzikale middag.  We hebben inderdaad gespreksstof genoeg. Zoals muziek, techniek en andere zaken. Ergens in de buurt van 13.00 uur belde Hififreak aan bij mijn appartementje en vanaf binnenkomst startte er al meteen een aangenaam gesprek.

Na wat praten en een koppie thee ging de eerste CD in de speler.  Oscar Peterson, wel van gehoord maar nooit echt naar geluisterd. Wat is dat lekkere muziek zeg. Er volgde daarna nog Japanse jazz, blues, kerkorgel en een mooie mix van barokke instrumenten.  Veel lekkere en mooie  muziek geluisterd, dank voor het verrijken van mijn muzikale horizon, en daarna de vraag van mijn kant wat Hififreak eigenlijk van het geluid vond in mijn ruimte met deze set en de mini-DSP.  Ik zelf gaf aan dat ik op dit moment best tevreden ben met het geluid maar dat ik het vermoeden heb dat er toch nog wat te halen valt.

De set van Marcel met de vloerstaande Dali Ikon 6 luidsprekers.

Hififreak bevestigde eigenlijk mijn vermoedens en gaf aan dat de ruimte erg veel mee klinkt in het laag. Op het moment dat het laag aanzwelt gaat het andere belangrijke informatie in de muziek maskeren.  Dit ondanks dat de DSP al enorme verbetering heeft gebracht. Er is nog genoeg werk aan de winkel en mijn conclusie was dat er toch een meetmicrofoon moet gaan komen.

Misschien even kort over mijn luisterruimte / woonkamer.
Mijn luisterruimte is erg hard en ik luister ook nog met de luidsprekers uit het midden op de lange muur en de luisterplek tegen de tegenover liggende lange muur. Laminaatvloer en geen gordijnen.  Het luisteren met de luidsprekers op de korte kant is geen optie vanwege praktische redenen. 

Na nog een keer thee en een sigaretje sprak Hififreak de legendarische woorden: “Ben je in voor een geintje?”.  En dat ben ik meestal wel, en zeker in dit geval. Het audiomeubel hebben we even van de muur gerold om de DSP weg te halen en ander luidspreker ………….. tjes aan te sluiten.   Maar dan ook echt klein.  Heel klein naast mijn Ikon 6-jes. Er zat slecht één drivertje in van 8 cm.  En eerlijk gezegd sloeg de schrik me een beetje om het hart, want ik kon al bevroeden wat er stond te gebeuren. 

Aan beide zijden van het scherm de “grootse” JVC Woodcones.

Diverse stukken werden opnieuw gespeeld en ik was op zijn zachtst gezegd overdonderd, verbaasd en ontroerd door de schoonheid van de muziek.  Ik zeg bewust muziek en niet geluid.  Er klonk muziek.  Het nadenken over het geluid was volledig weg op dat moment. 
Als je dan toch nog over het geluid wil spreken dan komt het volgend naar voren. Compleet , schoon, eerlijk en mooi.  Het laag was er voldoende maar duwde geen informatie weg.  Ik heb een voor mij zeer bekend stuk muziek opgezet en er kwamen details naar voren welke ik alleen maar op mijn hoofdtelefoon kon horen.  In dat stuk wordt op een cello gespeeld en de snaren waren er voor het eerst echt , echt bij mij in de ruimte. De aanslag op het PVC-instrument was ineens zoals ik het ken van de keer dat ik er naast heb mogen staan. Uiteraard ook dat er op gespeeld werd.

Ondertussen was mijn vrouw thuisgekomen en ook haar viel het schone geluid op.  Helaas had zij last van haar rechter oor en wilde ze niet echt verder luisteren maar ze gaf later nog wel aan dat ze die kleintjes wel heel erg mooi muziek vond maken.
Het viel haar ook op dat op plaatsen in de kamer waar je met de Ikon 6 niet kunt zijn vanwege het dreunen dit met de kleintjes volledig weg was en ook daar mooie muziek te horen was. 
Bovenstaande is slechts een zeer beperkte weergave van de aangename middag met Hififreak. Ik hoop dat het wel een beetje weergeeft wat er muzikaal en technisch gebeurt is.
Er borrelen plannen in mijn hoofd welke vrijwel zeker uitgewerkt gaan worden.  Daarover later meer. Nogmaals dank aan Hififreak voor de erg gezellige middag en de verplaatsing van mijn muzikale horizon. Die hele kleine reuzen kan ik niet meer uit mijn hoofd krijgen.

Het peperdure zelfschroefpakket van de JVC Woodcones.

Op zeker moment was het weer tijd om Marcel uit te nodigen voor een luistermiddag in mijn grot.  Marcel had in de tussentijd niet stil gezeten op audiogebied.  De NAD, mini-DSP en Ikons waren van het toneel verdwenen. Marcel corrigeert tegenwoordig met Audyssey en heeft een paar Xavian XN 185 mk2 monitoren aangeschaft. Daarnaast wat kleine aanpassingen qua akoestiek gedaan maar het laag blijft in de ruimte opspelen.  Vandaar dat ik Marcel tijdens de luistersessie de Celestion 3 wilde voorschotelen. Nadien een setje ingepakt met het advies om dat thuis ook maar eens te proberen. 
Een reactie kon niet uitblijven.

Celestion 3 luidsprekers.

Een middag in de audiogrot van Hififreak laat altijd indruk achter.
Toch wel 100% positieve indruk.  Vind ik.

Ahum kuch ahum ahum.
Die Celestion 3 set van Hififreak  is zojuist op mijn Denon receiver aangesloten en heeft Audyssey zijn kunstje gedaan. Eerst wel even geluisterd zonder inmenging van Audyssey en dat gaf al een buitengewoon aangenaam geluid in mijn betonnen woonbunker. Nu speelt het geheel met Audyssey en dat stelt zeer tevreden. Wat valt op?

Audyssey heeft er heel heel veel minder werk aan dan met de Xavian XN 185 mk2 set. 
Het geluid lijkt dichter bij de luisterplek te blijven en minder in de rest van de kamer en de andere ruimten van onze residentie.

De komende dagen maar eens heel veel luisteren.
De set gaat net als de Xavian set veel gebruikt worden voor TV , Netflix en Google film.
Muziek wordt heel veel , bijna alleen maar, met hoofdtelefoon gedaan.

Uiteraard ga ik de komende dagen de buren  laten weten dat ik een uitmuntende muziekkeuze heb. Tevens ben ik zeer nieuwsgierig wat mijn misses er van gaat vinden. Haar mening over het geluid is vaak onversneden duidelijk.  Hififreak , heel veel dank voor het uitlenen van je Celestion 3 set.

Na enige dagen, avonden luisteren naar vooral geluid bij TV, film en Netflix valt e.e.a op.
Het geluid doet rustiger aan.  Het lijkt alsof de ruimte minder mee doet.  Verstaanbaarheid van gesproken woord is flink beter geworden. Maar het zou ook maar zo eens dat er een eigenschap van de Xavian set naar voren komt die eigenlijk onwenselijk is. Ik heb het gevoel dat de Xavian , het is een basreflex luidspreker, gemaakt is om toch een zeker effect neer te zetten. De misses en ik noemden het gisteren als volgt:  Kijk mij eens mijn best doen om een erg goede luidspreker te zijn.

De Celestion 3 geeft dat effect helemaal niet, komt misschien omdat het een gesloten systeem is en er zeker niet naar eerder genoemd effect is ontworpen. Het zou maar zo eens kunnen zijn dat ik op zoek moet naar een setje Celestion 3. De set die nu staat te spelen zou maar zo eens naar zijn eigenaar kunnen gaan hunkeren. Als er meer nieuws of bevindingen zijn meld ik dat uiteraard.

Inlay Celestion cd.

Het nieuws kwam een paar dagen later. Marcel is inmiddels de trotse bezitter van een setje wonderschone Celestion 3 luidsprekers. Zo kan het gaan. Een verbetering voor een paar tientjes. Geweldig!

* EHBAO = Eerste Hulp Bij Audio Ongemakken.