Wederom een hifi-middagje in mijn luistergrot georganiseerd.

Onderstaand mijn beschrijving van het treffen met een aantal hifi-muziekliefhebbers en vervolgens de ervaringen/reacties van het luisterbezoek.

Gisteren was dan het luistermiddagje, waar sommigen lang naar uitgekeken hadden.  Voor mij ging er natuurlijk een lange periode van intensieve voorbereiding aan vooraf.  Je wilt je gasten iets goed voorzetten. De vraag die ik mezelf voor zo’n treffen altijd stel, is wat ik het muziekminnend publiek voor zal zetten, naast het vaste repertoire van Bryston – Adam – North Star Design, waar ik al jaren van geniet. Aangezien Paul nieuwsgierig was naar Bryston, heb ik een set opgesteld die bestaat uit een Bryston B60R, waarvan ik slechts het voorversterkergedeelte gebruik, een Bryston 3B die een fabrieksupdate heeft gehad naar ST, een puck spelert van Sony met een paar kleine Quadral, type Rondo uit de Phonoloque serie tot een Targetstand.

Brystonset met Quadral en Sony luidsprekers.

Naast die set staat er een ultieme budget-set, die een tiener kan betalen. De welbekende Sony TA-FE370 met uit dezelfde serie een bijpassende cd-speler (CDP-XE270) met een totaalprijs van dertig Euro (versterker van 25,00 inclusief originele afstandsbediening en speler van 5,00) aangesloten op een setje doorleefde, afgedankte Sony SS-F2 luidsprekers, die ik cadeau kreeg.  De Sony luidsprekers staan iets gelift, eveneens op een lage Targetstand.

Sonyset met de TA-FE370 versterker met bijpassende tuner en cd-speler.

De boel stond zo opgesteld dat ik beide sets vanuit de achterhoede kon bedienen.
Dat zorgde er juist voor dat het de luisteraars voor me niet opviel, dat ze op zeker moment twee verschillende sets beluisterden.

De sets zijn natuurlijk wel met de grootst mogelijke zorg opgesteld en ingespeeld voor dit treffen. Dat zorgde ervoor dat ze m.i. meer dan het beste van hun kunnen lieten horen.

Na deze luistersessie hebben we even afstand genomen om de kelen te smeren en heb ik tussentijds de dierentuin de gelegenheid gegeven hun blazen en darmen te ledigen.

Nadat iedereen bijgekomen was van de eerste indrukken maar weer naar de grot om het luisteren naar muziek voort te zetten.  Deze keer de combinatie Bryston BP16DA, 14B SST, North Star Design loopwerk en dac, en twee setjes Adam-speakers. 

North Star Design Model 192 D/A Converter en Model 192 Transport,
Bryston versterkermateriaal (voor/eindversterkercombinatie of geïntegreerd)
en A.D.A.M. AUDIO luidsprekers (A.R.T. Compact monitoren of A.R.T. Pencils).

Tussentijds werd er door het luisterend publiek wat gewisseld van plaatst en dat geeft altijd weer een andere indruk.  Zelf ben ik een voorstander om op het plekje te gaan zitten waar ik het gevoel heb in het meest directe geluid te zitten maar met een meerkoppig publiek lukt dat natuurlijk niet. Vandaar die stoelendans.  Toen er op zeker moment wat opmerkingen geplaatst werden, heb ik een wisseling van speakers ingezet.  Tot dan toe luisterden we immers naar de vloer staande Adam speakers.

We vervolgden het luistergenot i.c.m. de Adam monitoren. Tussen de nummers door nog wat vragen beantwoord waarom e.e.a. zo opgesteld en waarom ik twee speakers met ongeveer dezelfde bezetting heb staan enz. Door met wat populairder genre om uiteindelijk het muzikaal verpozen af te ronden, waarna we aan onze stamtafel doorkletsten, nipten en ons te goed deden aan de heerlijk vers bereide soep van mijn teerbeminde betere helft.

Het was voor mij als gastheer weer leuk e.e.a. op te stellen en de gasten een (hernieuwd) inkijkje te gunnen in de hobby die we delen. Ik geef daar de invulling aan die mij bekoort. 

Vanmiddag is m.i. bewezen dat je met een zeer beperkt budget een alleszins leuke sound kunt neerzetten. Is het budget wat ruimer dan laat zich raden waar ik voor zou kiezen.  Wat mij betreft onovertroffen, zeker afgezet tegen de luistersessies die je doorgaans voorgeschoteld krijgt vanuit professionele hoek. Het grote verschil zit ‘m m.i. met name in de passie waarmee je ermee bezig bent en dat in combinatie met de apparatuur die het voor je is. Dan krijgt zo’n geheel ziel en dat maakt dat de set “zingt”.

Allen bedankt voor jullie aanwezigheid, goede gaven en inbreng. 
Het was zoals René het noemt weer een gezellig middagje klooien met audio.
De gebruikte muziek was van de volgende artiesten:
Herman Brood, Dough Macleod, Ben Webster, Chet Baker, Sigmund & Iver, Dave Gruisin, Mighty Sam McClain, Bob Dylan, Ulla Meinecke, Yello, Boz Scaggs. 

Een deel van de nummers is bij herhaling gedraaid om een indruk te krijgen van de verschillende sets.

Ervaringen van het luisterpanel:

Paul:
Vandaag een aangename autorit in goed gezelschap gehad, Jacco was een erg bespraakbare passagier waarin tal van onderwerpen besproken zijn.

Aangekomen bij huize Hififreak een welkom door de gastvrouw. Aan culinaire hoogstandjes geen gebrek waarvoor dank, had het gevoel dat er na ons nog een sessie kwam, teveel dus.
De Bryston en de Adams hebben een indruk achtergelaten en het smoelt zo lekker.
Volgens Jacco doen de Brystons het zelfde als de Sony 370.
Daar twijfel ik niet aan maar een eerste indruk mag ik toch wel hebben. De diverse aangeboden muziekwerken hebben mijn oordeel ook bevestigd. Ondanks dat we door omstandigheden iets later waren een zeer aangenaam verpoos waarvoor dank aan de gastvrouw en gastheer.

Michael:
Het was zeker een leuke dag. En we werden goed verzorgd door de vrouw des huizes. Drie verschillende merken luidsprekers beluisterd en twee forum leden ontmoet ( René en Paul) die ook in de buizen wereld hun heil hebben gevonden. Wat een prettige luisterruimte!

John:
Het was erg gezellig Hififreak en natuurlijk de rest van de mannen!
En natuurlijk niet vergeten, de lieftallige gastvrouw J, waarvan de bos roze rozen, hier nog op het aanrecht staan. Maar dat maak ik zeker nog een keer goed!
Het was fijn muziek luisteren op mooie luidsprekers en mooie versterkers.
Waarvan de Adam Pencil vloerstaander een absolute topper is.
Ik weet nu zeker dat de Vincent set, gewoon weer een plek in het meubel krijgt, de eindversterkers van Hififreak hebben het beste weer in me naar boven gehaald.

Nogmaals dank voor de alom bekende gastvrijheid Hififreak en dank jullie wel lieve mannen voor het doen slagen van mijn middag.


René:
Kom weer in Den Haag word ik gelijk aan het werk gezet, stopcontacten van de muur en pluggen eruit. Maar fijn dat hebben we weer gehad.
Ik dacht vanmorgen ik ga wat vroeger van huis vanwege wegwerkzaamheden voor Utrecht, nou die vielen mee. Ik zie het bord Veenendaal staan en gelijk weer in de file, 45 minuten. Was niet de eerste bij Hififreak, John en Michel ( toch?) waren mij voor. Ontvangst met koffie en gebak, altijd goed. Al vlug gaan we naar de luisterruimte waar Freak weer het nodige heeft voorbereid. Dit is een set met een Sony cd speler, Bryston versterking en Quadral en Sony luidsprekers. 

Ben niet de 1e keer bij Freak aanwezig en weet wat er gaat gebeuren. We worden voor de gek gehouden. We moeten ons niet al te serieus nemen, iets waar ik geen moeite mee heb, ik geloof John en Michel ook niet. Altijd is het weer moeilijk te onderscheiden wat er nu speelt. Dat is ook verrekte moeilijk. Er werd gewisseld tussen de “Bryston/Quadral set” en “Sony/Sony set”. De grote Sony luidsprekers hebben meer body, Quadral frisser in het hoog maar wat nu beter klonk zijn de meningen over verdeeld. Het klonk allebeide goed.
Er misten nog 2, Paul en Jacco. De viervoeters in huize Freak melden dat ze er aan kwamen, het luister sextet was compleet. De langste onder ons mocht vooraan zitten, dat gaf zo’n vertekend luisterbeeld dat luisteren bijna onmogelijk werd.  Paul was degene die vooraan zat omdat hij graag de Brystons versterkers een keer wou bewonderen. Mooi degelijk spul.t
Tijd voor een snack en een drankje, dat kun je wel Freaks betere helft overlaten.
Na de snack komt het “echte” spul tot leven. North Star cd draaiert/DAC, Bryston versterking en Adams luidsprekers. Dit klinkt zo vanzelfsprekend en goed dat van enige gewennen aan het geluid geen sprake is, althans niet voor mij. Ik heb achteraan zitten luisteren en vooraan. Vooraan luister ik het liefst, ik hoor daar meer details in de opname. Alsof je er bij bent, ook vind ik iets minder bas wel aangenaam. Ik weet het hoort erbij maar voor mij is het gauw genoeg. Dat ligt niet aan de set maar aan mij, deze set is gewoon top.
Zo’n dag vliegt voorbij, zonder het in de gaten te hebben is het etenstijd. Tijdens het eten gingen de gesprekken door over audio en muziek. Het mooie is wel dat iedereen wel een ander idee daar over heeft, dat houdt het levendig.

Hififreak en betere helft hartelijk dank voor de gezellige en prettige dag en complimenten voor de interne verzorging.